Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر حمیدرضا نانکلی، رئیس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه برداری کشور، گفت: تهران به عنوان پایتخت در منطقه فعال تکتونیکی واقع شده وگسل‌های فراوانی در اطراف آن وجود دارد. ۱۶ گسل اصلی و تعدادی گسل پنهان. اما آن گسل‌هایی که خطرناک هستند عبارتند از گسل مشا، گسل ری و گسل شمال تهران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: گسل شمال تهران در مد بین لرزه‌ای وحالت قفل شدگی دارد و در حال تجمع و افزایش تنش است و دلیل آن نیز همگرایی بین دو صفحه عربی_ اوراسیا است در سی هزار سال گذشته ۶ تا ۷ زلزله با بزرگای ۶ و ۷.۲ روی قسمت غربی آن رخ داده است. دوره بازگشت این زلزله‌ها با توجه به بزرگای آن متفاوت است مثلاً در گسل مشا هر ۱۶۵ سال یک زلزله ۷ ریشتری رخ داده است.

نانکلی در زمینه زمان رویداد زلزله ۷ ریشتری در گسل مشا، گفت: اگر بروز زلزله ۷ ریشتری در گسل مشا را هر ۱۶۵ سال یکبار فرض کنیم از زمانی که باید این زلزله رخ می‌داده ۲۵ سال گذشته است. البته دوره بازگشت دارای ۳ مدل متفاوت است و تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد؛ و نیازمند پارینه لرزه شناسی و سن سنجی است.

رئیس اداره ژئودزی درباره تجهیزات مورد نیاز برای زلزله شناسی، گفت: تجهیزات ما برای پایش برخط گسل‌ها کامل و کافی نیست. برای پایش برخط حرکات پوسته وگسل‌ها وپیش نشانگری زلزله به دستگاه‌های GPS نیاز داریم که باید با فاصله ۱۵ الی ۴۵ کیلومتری از صفحه گسلی در دو طرف مستقر شوند. در طرحی که از طرف سازمان نقشه برداری کشور به سازمان مدیریت بحران و سازمان برنامه بودجه به عنوان طرح پایش بر خط گسل‌های تهران ارسال شده و در انتظار تخصیص بودجه است، ۳۵ ایستگاه طراحی شده است از طریق دستگاه‌های GPS دو الی سه روز قبل می‌توان آنامولی‌ها و تغییرات قبل از زلزله را مشخص کرد.

نانکلی ادامه داد: هر ایستگاه GPS حدود ۸۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و در طرح سازمان نقشه برداری کشور حدود ۲۷ میلیارد تومان برای آن پیش‌بینی شده است.

پیش بینی زلزله، دو الی سه روز قبل به وسیله دستگاه GPS

وی با اشاره به دو روش سیستم هشدار سریع زلزله اظهار داشت: در بحث زلزله، ابتدا جابجایی رخ می‌دهد و بعد از آن امواج زلزله که شامل موج P و S هستند ایجاد می‌شود. بنظر بنده به واسطه دستگاه‌های GPS اگر حرکت نامتعارفی را مشاهده کنیم می‌توانیم دو یا سه روز قبل متوجه شویم، اما اگر پیش نشانگر‌ها بر اساس شتاب نگار‌ها باشد حدوداً بین فاصله ۲۰ الی ۳۰ ثانیه قبل از آن می‌توان متوجه زلزله شد به شرطی که سامانه‌ها در نزدیکی گسل‌ها نصب شده باشد. قبل از وقوع زلزله با مخابره به ستاد‌های مدیریت بحران اطلاعات و کار‌های پیشگیرانه برای بروز حوادث انجام شود.

نانکلی در پاسخ به این سوال که چرا GPS‌های اطراف گسل مشاء نتوانستند زلزله اخیر را پیش‌بینی کند گفت: در شهر تهران در حال حاضر یک دستگاه وجود دارد و در منطقه مشا نیز به دلیل کمبود دستگاه‌های GPS جهت تشخیص، پیش بینی محقق نشد. تعداد ایستگا ههای سازمان نقشه برداری در کل کشور ۱۳۵ عدد می‌باشد که پهنه‌های تکتونیکی را در بر می‌گیرد و برای گسل‌های فعال کشور کافی نیست. این طرحی که آماده کرده ایم هم گسل‌ها و هم خود شهر تهران را پوشش می‌دهد. طرح به سازمان بحران رفته و برای برنامه بودجه نیز ارسال شده است و منتظر تخصیص بودجه هستیم امیدواریم بودجه لازم سریع‌تر در اختیار سازمان نقشه برداری کشور قرار گیرد.

وی در پاسخ به این سوال که چه زمان زلزله بزرگ در تهران رخ خواهد داد گفت: بایستی تنش لازم برای این شکست در طی زمان جمع شود. پیش بینی زلزله یعنی پیش بینی زمان مکان و بزرگای زلزله که در حال حاضر با دانش فعلی بشر امکان دقیق آن وجود ندارد بلکه تنها می‌توان مناطق پرخطر را که ناشی از تجمع تنش و آنامولی است را پیش بینی کرد، ولی احتمال خطر همواره وجود دارد.

گسل‌های شمال تهران و مشا تلاقی دارند

رئیس اداره ژئودزی با اشاره به تلاقی دو گسل خطرناک تهران، در ۳۵ کیلومتری شمال شرقی تهران به نام روستای کلان، گفت: برای تهران علاوه بر گسل، خطر فوران آتشفشان دماوند وهمچنین پدیده فرونشست نیز وجود دارد به همین دلیل نیازمند پایش برخط تغییرات پوسته زمین هستیم.

وی افزود: اینکه چه زمانی زلزله رخ می‌دهد مشخص نیست. البته زلزله اخیر که در گسل مشا رخ داد به دلیل فاصله‌ای که از این نقطه تلاقی داشت تأثیری در گسل شمال تهران نگذاشت.

نانکلی ادامه داد: زلزله ۵.۲ ملارد که روی گسل ماهدشت در سال ۹۶ رخ داد در غرب تهران و نیز دو زلزله اخیر در شرق تهران یاد آو راین نکته است که این رخ‌داد‌ها بایستی مورد توجه جدی قرار گیرد و نیازمند نصب دستگاه‌های GPS و پایش برخط گسل‌های تهران است.

نانکلی در پایان گفت: در کلان شهر‌های دیگر نیز گسل‌های خطرناکی وجود دارد مانند گسل شمال تبریز، که نرخ لغزش آن ۷ میلیمتر در سال است. همچنین در منطقه فرورانشی مکران با نرخ ۱۹ میلیمتر در سال که احتمال وقوع سونامی وجود دارد. تمامی موارد ذکر شده مستلزم داشتن تجهیزات لازم جهت پایش برخط است.

منبع: مهر

انتهای پیام/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: زلزله پیش بینی زلزله گسل های خطرناک سازمان نقشه برداری کشور دستگاه های GPS شمال تهران گسل مشا سه روز قبل پایش برخط گسل شمال پیش بینی گسل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۸۵۳۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطع‌نامه‌ای در حوزه تاب‌آوری و مدیریت بحران برای مسئولان تدوین می شود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا دکتر محمدحسن بازیار رئیس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، امروز در نشست خبری که در محل پژوهشگاه برگزار شد با بیان اینکه زمین دائماً در حال تغییر و تحول است و این فرآیند، از گذشته وجود داشته، گفت: اخیرا زمین لرزه‌های با بزرگی بیش از ۴ در مناطقی مانند فاریاب کرمان و خراسان رضوی رخ داد.

وی با اشاره به موضوع دوره‌های بازگشت زلزله در تهران عنوان کرد: این دوره ابتدا ۱۲۰ سال، سپس ۱۵۰ سال و در نهایت به دلیل عدم وقوع زلزله بزرگ در تهران، ۱۷۵ سال عنوان شده است.

بازیار با تاکید بر پیچیدگی پدیده زلزله اظهار کرد: در بم زلزله در جایی به وقوع پیوست که ۲ هزار سال زلزله در آن رخ نداده بود. از این رو زلزله یک پدیده پیچیده است که باید همه موارد آن مدنظر قرار گیرد.

وی با اشاره به نهمین دوره کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی که توسط پژوهشگاه برگزار می‌شود، گفت:این کنفرانس  از ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت ماه در برج میلاد تهران برگزار می‌شود. در این کنفرانس، ۲۱۱ مقاله به صورت شفاهی و ۲۰۴ مقاله به صورت پوستر ارائه می‌شود.

رئیس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله تصریح کرد: زلزله‌شناسی، پیشگیری و ایمن‌سازی سازه‌ها و مدیریت بحران، محور‌های اصلی این مقالات را تشکیل می‌دهند. سخنرانان خارجی از ۱۵ کشور شامل آلمان، نروژ، یونان، امارات متحده عربی، آمریکا، اسپانیا، استرالیا، برزیل، ترکیه، ژاپن، سوئد، فرانسه، نیوزیلند و هند در این کنفرانس حضور خواهند یافت.

بازیار با اشاره به تمرکز این کنفرانس بر حل مسائل زلزله‌خیزی کلانشهر‌های ایران مانند تهران، تبریز، اصفهان، شیراز و مشهد، گفت: در حاشیه این کنفرانس، ۱۶ کارگاه تخصصی در زمینه‌هایی نظیر ساخت و ساز بر روی گسل، زلزله تهران و طراحی و ساخت بیمارستان‌های مقاوم برگزار می‌شود.

وی افزود: تلاش داریم بر اساس یافته‌ها و بحث‌های این کارگاه‌ها، در پایان کنفرانس قطعنامه‌ای در حوزه ارتقای تاب‌آوری، مدیریت بحران و ساخت و ساز ایمن برای مسئولان و سیاستگذاران تدوین کنیم.

در ادامه عبدالرضا سروقدمقدم؛ عضو هیئت علمی ژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی گفت: ما مخاطرات زیادی از جمله فرونشست، آتش‌سوزی و سیل داریم و ازطرفی تعداد کشته‌ها در تصادفات رانندگی و آلودگی هوا از زلزله بیشتر است و سؤال اینجاست که چرا ما باید این مقدار به بحث زلزله توجه کنیم؟!

سروقدمقدم ادامه داد: امروز ملاک در رده‌بندی مخاطرات دنیا، تعداد کشته‌ها نیست، به عنوان مثال اگر تعداد کشته‌ها در سیل ممکن است زیاد باشد، اما کشور را به خاطر نمی‌اندازد! فقط دو حادثه وجود دارند که با ملاک جدید یعنی تا‌ب‌آوری، کشور را به هم بریزند که آن هم جنگ و زلزله است.

عضو هیئت علمی ژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله گفت: هدف از برگزاری این کنفرانس علمی، علاوه بر بحث درباره یافته‌های جدید علمی، برطرف کردن دغدغه مدیران شهری نیز است. شعار این کنفرانس «زلزله و کلان‌شهر‌ها با تمرکز بر تهران» است چراکه دغدغه مسئولان را در موضوع زلزله تهران کامل شاهد بودیم.

سروقدمقدم تصریح کرد: ایجاد یک اجماعی در این موضوع برای مدیران شهری از اهداف  این کنفرانس است.

وی با تاکید بر ارتقای تاب‌آوری کشور‌ها در برابر مخاطرات، اظهار کرد: بعد از زلزله بزرگ سرپل ذهاب کرمانشاه جامعه مهندسی به این نتیجه رسید که اگر ۴۰ درصد از آیین‌نامه‌ها را در ساخت سازه‌ها رعایت کنند، می‌توانند جلوی بسیاری از تلفات را بگیرند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قطع‌نامه‌ای در حوزه تاب‌آوری و مدیریت بحران برای مسئولان تدوین می شود
  • راهکارهای مقابله با زلزله تهران در نهمین کنفرانس زلزله‌شناسی
  • خروج واحد تولیدی مکمل غذایی دام و طیور بعد از ۶ سال از ورشکستگی با حمایت دستگاه قضا
  • تصاویری از بلایی که سیلاب شبانه بر سر اتوبان معروف تهران آورد
  • بلایی که سیلاب شبانه بر سر اتوبان معروف تهران آورد
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • گرفتار شدن ۳ خودرو در گل و لای اتوبان شهید خرازی
  • گرفتار شدن خودروها در گل و لای در بزرگراه خرازی+ تصاویر
  • پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟
  • سازمان نظام مهندسی بازوی تخصصی راه وشهرسازی آذربایجان غربی